vineri, 15 ianuarie 2016

Între trecut şi prezent




   Privesc de ceva vreme cărţile şi le asemăn cu nişte fiinţe. Le văd la fiecare tipul de personalitate şi le analizez fiecare pagină cu atenţie precum o făcea Freud în Omul cu şobolani. Trecutul lor mă face să le respect sau să le arunc în focul lui Mephisto.
Sunt cărţi ce au un temperament coleric ce nu pot fi stăpânite datorită irascibilităţii rândurilor, acestea scot la iveală calităţile distructive ale autorului ce şi-a pus toată viaţa în penel şi s-a stins precum ultimul nenorocit pe care aş putea să îl asemăn cu un foc lipsit de oxigen.
Flegmaticele sunt acel tip de cărţi ce ne prezintă minciuna drept adevăr, din păcate apatia de care dau dovadă le trage mult în jos, doar coperta strălucitoare şi funda roşie care poate rivaliza figurativ cu celebrul zid chinezesc reuşesc să ne fure privirea de la lucrurile cu adevărat esenţiale, paginile cărţii conţin o viermuială pe care din respect pentru cititor refuz să o descriu.
Melancolicele sunt făcute din dificultatea comunicării ideilor importante, o nesfârşită analiză a cuvintelor ce nu are decât semene de întrebare, aceste cărţi au la bază un film de calitate dar din cauza proastei organizări a autorului şi a ignoranţei colective faţă de operele scriitorului ajung să îşi găsescă extincţia în anticariate prăfuite şi lipsite de clienţi.
Uneori un însetat de cultură îşi pierde paşii şi reuşeşte să le scoată pe unele din anonimat.
Alteori reuşesc să îşi piardă definitiv urmele  în cenuşa vremurilor.
Sangvinicele reuşesc să se adapteze situaţiilor variate dezvoltând o relaţie prietenoasă cu cititorul lăsându-l pe acesta într-o stare de optimism cauzat de flexibilitatea în timp a cărţii, acestea sunt cele mai norocoase cărţi ce sunt mereu proaspete şi datorită genului pus în pagini de către autor rămânând simboluri ce se transmit de la o generaţie la alta îmbogăţind bagajul cititorului ce deţine sita culturii pentru a cerne cu discernământ calitatea de mediocritate.

©CosteaMircea, 2011    

Ştiinţa de a fi singur, Capitolul IV. O tablă de materii


2 comentarii:

  1. În librăria "Mihai Eminescu" s-a amenajat o bancă, pe jumătate din spațiu, librăria "Mihail Sadoveanu" s-a închis, iar librăria"Noi" de la Dalles a devenit amintire...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au rămas în schimb librăria "Anthony Frost"," librăria Kyralina", dar din păcate nici astea nu o duc prea bine.

      Ștergere